Metode de selectie a esantionului

Sondaje de opinie

1. Metoda cotelor
Esantionare stratificata in functie de caracteristicile "sex" si "varsta", respectandu-se proportiile pe care gruparile le ocupa in populatia totala a orasului. Este cea mai buna metoda pentru obtinerea reprezentativitatii esantionului.

2. Metoda intervalului egal
Se intervieveaza N persoane pe fiecare interval de grupare in functie de caracteristicile "sex" si "varsta", asigurandu-se, astfel, o eroare de reprezentativitate minima. Metoda se recomanda in cazurile in care nu se cunosc date despre structura colectivitatii studiate.

3. Metoda voluntariatului (aplicabila mai ales in cazul presei scrise)
Furnizorul realizeaza chestionarul si prelucreaza rezultatele. Beneficiarul publica chestionarul in ziar. Plata se poate stabili in doua moduri: 1/ Furnizorul prelucreaza primele n chestionare sosite, iar pretul se calculeaza pe loc; 2/ Furnizorul prelucreaza toate chestionarele sosite, iar pretul se calculeaza in functie de numarul de chestionare primite. (Uzual se primesc 3-10% chestionare din tirajul publicatiei, numarul lor crescand in cazul in care se ofera premii de participare la sondaj.) Pretul se reduce cu 20%, intrucat nu se mai realizeaza etapa de culegere a datelor din teren.

Observatii
* In esantion in mod normal sunt incluse si persoanele intervievate care nu fac obiectul sondajului (nu asculta radio, nu urmaresc TV, nu voteaza etc). Daca Beneficiarul doreste ca esantionul sa cuprinda numai persoanele care fac obiectul studiului, pretul este mai mare cu 10% pentru sondaje media, respectiv 50% pentru sondaje politice. (Exemplu: Daca esantionul a fost stabilit la 500 de persoane, in acest numar sunt incluse, in mod normal, si persoane care nu fac obiectul studiului respectiv (asa cum am aratat anterior). Daca Beneficiarul doreste ca aceste persoane sa nu fie luate in calcule, pretul se modifica asa cum am prezentat anterior.) Nu se recomanda pentru sondaje politice, deoarece persoanele care declara ca nu voteaza se pot razgandi, activandu-si optiunea ce in sondaj apare ca pasiva!
* In cazul in care Beneficiarul doreste prelucrate numai persoanele care si-au declarat numarul de telefon, pretul este de trei ori mai mare. Aceasta intrucat practica arata ca numai aproximativ 30% dintre persoanele intervievate isi declina numarul de telefon, deci esantionul necesar pentru a obtine, de exemplu, 500 de persoane care au dat numarul de telefon trebuie sa fie de 1500 persoane. Nu este recomandata o asemenea cerere, intrucat sondajul nu ar mai avea obiectiv o populatie (a unui oras, judet, a tarii), ci ar avea ca obiect persoanele care au telefon din populatia orasului, judetului etc!
* Pentru studii de firme/asociatii, preturile sunt mai mari cu 300%.
* Se recomanda ca varsta minima a persoanelor intervievate sa nu fie mai mica de 15 ani pentru sondaje media, respectiv 17-18 ani pentru sondaje politice (17 in cazul in care se studiaza intentia de vot pentru anul viitor, de exemplu).
* Preturile pentru sondaje regionale sunt mai mari cu 25%, pentru sondaje judetene cu 50%, iar pentru sondaje nationale cu 300% mai mari. Aceste majorari nu se aplica daca Beneficiarul asigura transportul operatorilor.

Sondaje de opinie